Altijd vergoeding bij ontslag

foto Altijd vergoeding bij ontslag

Op 1 juli 2015 verandert het ontslagrecht. Ypsum praat u even bij. Voor toestemming van ontslag van een werknemer om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid moet een werkgever voortaan altijd naar het UWV. Voor ontslag om andere redenen moet een werkgever naar de kantonrechter.

 

Bij ontslag op of na 1 juli 2015 heeft een werknemer recht op een transitievergoeding. Het idee is dat dit geld gebruikt kan worden voor het vinden van ander werk. Dat is overigens niet verplicht. Bij ontslag bij langdurige arbeidsongeschiktheid omdat een werknemer niet meer geschikt is voor zijn of haar functie is er ook een recht op een transitievergoeding.

De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal dienstjaren. Om in aanmerking te komen moet minimaal twee jaar bij het ontslag vragende bedrijf zijn gewerkt. Dit geldt ook voor medewerkers met een tijdelijk contract. Er is helaas een adder onder gras: Bij ontslag door eigen schuld krijg je geen vergoeding.

Ook nieuw is dat er tot 1 juli 2015 normaal gesproken een ontslagverbod gold bij ziekte. Als een werkgever op of na 1 juli 2015 vindt dat voortzetting van een dienstverband van een zieke werknemer onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering heeft dan kan een werkgever aan de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen. Er moet dan wel eerst een zogenaamd deskundigenoordeel aan het UWV worden gevraagd.

Bel of mail ons als u meer wilt weten over de impact van de veranderingen in het ontslagrecht voor u. 

Bron: UWV Perspectief, nummer 2, juni 2015


Andere blogs

Preview

Snel je carrière doelen behalen? 4 tips

Preview

Begeleiding in een tweede spoor traject

Preview

Ben je tevreden over je eigen functioneren?

033-2022011

Graaf Lodewijklaan 3
3818 DP Amersfoort