Waar ben jij op dit moment?

foto Waar ben jij op dit moment?

Iemand vroeg eens aan een zen-monnik die zeer ervaren was in meditatie hoe het kon dat hij ondanks zijn vele bezigheden zo kalm en rustig was. De man antwoordde:

Als ik sta, dan sta ik.

Als ik loop, dan loop ik.

Als ik eet, dan eet ik.

Als ik spreek, dan spreek ik.

 

De vraagsteller viel hem in de rede en zei: "Dat doe ik ook, maar wat doe je verder nog?" En de monnik antwoordde opnieuw:

Als ik sta, dan sta ik.

Als ik loop, dan loop ik.

Als ik eet, dan eet ik.

Als ik spreek, dan spreek ik.

 

Opnieuw zei de vraagsteller: "Maar dat doe ik toch ook?" "Nee", zei de monnik,

Als jij zit, dan sta je al.

Als jij staat, dan loop je al.

Als jij loopt, dan ben je al waar je zijn wilt.

 

Het toegenomen werktempo en de noodzaak om continu te presteren, maakt onze samenleving steeds meer een stressmaatschappij.

Er wordt van jonge mensen veel gevraagd: jong weten wat je wilt, wat voor carrière je ambieert en daarnaast mooi, getraind, bereisd en geliefd zijn.

Werknemers moeten zich blijven ontwikkelen en bijleren om hun baan te kunnen behouden. Het snelle leven in onze prestatiemaatschappij maakt dat veel mensen vergeten zijn wat zij zinvol vinden in hun bestaan, zowel privé als in hun werk.

Veel gedachten in deze stressmaatschappij halen je weg uit het huidige moment en trekken je naar de toekomst of naar het verleden. Het helpt om volledig in het hier en nu te zijn. Oefen eens door helemaal op te gaan in die ene activiteit waar je nu mee bezig bent en bekommer je niet om het volgende moment.

Ook relativeren is een levenskunst. Bij relativeren speelt het woord proportie een belangrijke rol, de verhouding tussen hoe belangrijk een situatie is en de mate waarin ze je bezighoudt. Confronteer jezelf eens met je gedachten. Maar liefst 85 procent van ons denken gebeurt automatisch. Het kan je helpen om te leren inzien dat niet elke gedachte die spontaan bij je opduikt ook echt zal uitkomen, en dat is een eerste stap in de richting van relativeren.

Door in het moment te blijven en te relativeren neemt de kans op overprikkeling af. Overprikkeling kan leiden tot burn-out, een toenemend gezondheidsprobleem. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het percentage werknemers met  burn-out klachten nog steeds toeneemt.

Burn-out wordt gezien als een uitputtingsreactie van lichaam en geest ten gevolge van (werk)stress. Mensen met een burn-out omschrijven dit vaak als het leeg raken van de accu, het voortdurend in een te hoge versnelling staan of het zover uitrekken van een elastiek totdat deze knapt.

De vraag die wij stellen aan jou: waar ben jíj op dit moment? En is dat waar je zou willen zijn? Bel of mail ons om meer te weten te komen over wat wij voor je kunnen doen.


Andere blogs

Preview

Begeleiding in een tweede spoor traject

Preview

Ben je tevreden over je eigen functioneren?

Preview

Ypsum nu ook actief in Rotterdam en omstreken

033-2022011

Graaf Lodewijklaan 3
3818 DP Amersfoort