Snel je carrière doelen behalen? 4 tips

foto Snel je carrière doelen behalen? 4 tips

Snel je carrière-doelen behalen? 4 tips!

Bron: Nationale Vacaturebank

Heb je in het begin van het jaar vaak goede voornemens, maar verval je al snel weer terug in je oude gewoontes? Geen zorgen, je bent niet de enige die hiermee worstelt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw werk-voornemens dit jaar niet uit het zicht te verliezen. In dit artikel vind je 4 handige tips om dit jaar zelfverzekerd aan al je carrière-doelen te werken. 

  • Wees specifiek en concreet

Voornemens zoals ‘efficiënter werken’ of ‘meer tijd stoppen in zelfontwikkeling’ zijn op zichzelf hartstikke goed, maar nog veel te vaag! Want, wat is precies “meer tijd”: één uur per week of misschien wel per dag? Vage doelen zorgen ervoor dat je al snel op je doel uitgekeken raakt, omdat ze minder haalbaar lijken. Geef jezelf dus concrete punten om mee aan de slag te gaan. Dus spreek bijvoorbeeld met jezelf af om elke maand één zelfhulpboek uit te lezen. 

Kleinere en concrete doelen zorgen ervoor dat je makkelijker stappen in de juiste richting zet. En dat zorgt voor een voldaan gevoel! 

  • Gebruik de HARD-methode

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de SMART-methode. Maar heb je ooit van HARD gehoord? Deze Engelse methode, bedacht door Mark Murphy, is dé manier om jezelf te motiveren en een duidelijk beeld te krijgen bij jouw doelstellingen. HARD staat voor: 

  • Heartfelt: gaat over verlangens, bijvoorbeeld: waarom wil je dit doel behalen? Wat is je motivatie? 
  • Animated: stel je voor hoe de situatie er uitziet als je dit doel hebt behaald. Wat voor werk doe je, en met wie? Wat is er veranderd sinds je jouw doel behaald hebt? 
  • Required: wat is er nodig om je doel te behalen? Welke stappen kan je in 1 maand, 3 maanden en 6 maanden zetten? 
  • Difficult: wat zijn de obstakels en hoe ga je deze overkomen? Zijn er bepaalde dingen die je vooraf moet leren om jouw doel te bereiken en zo ja, hoe ga je dit doen? 

Door voor jezelf de antwoorden op deze vraag helder te krijgen, krijg je een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren en kan je hier zelfverzekerd mee aan de slag. 

  • Houd het overzichtelijk

Hoe klein en specifiek de stappen ook zijn, als je door de bomen het bos niet meer kan zien heeft zo’n concreet plan niet veel nut. Geef jezelf dus niet te veel doelen. Dit kan namelijk onnodige stress veroorzaken. Focus je in plaats daarvan op de kleine stappen richting een specifiek doel, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid. Zo voel je je minder snel overweldigd en blijf je on track om jouw doel te behalen! 

  • Een terugval hoort er soms bij

Soms is de werkdruk misschien te hoog of is er in je privéleven iets aan de hand waardoor je even de focus verliest. Een terugval in oude gewoontes is niet het einde van de wereld. Wees dus lief voor jezelf, en realiseer je dat dit er ook soms bij hoort. Zo wordt het ook makkelijker om jezelf daarna weer te herpakken. Oefening baart kunst: hoe vaker je je herpakt, hoe makkelijker het uiteindelijk zal gaan. Geef dus niet op na een tegenslag! 

Haal meer uit jezelf én je werk

Door carrière-doelen te stellen, motiveer je jezelf om je verder te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Zo kom je verder, zowel op de werkvloer als in je privéleven. Met de handige tips in dit artikel ben je zo goed mogelijk voorbereid op de volgende stap. Veel succes!


Andere blogs

Preview

Begeleiding in een tweede spoor traject

Preview

Ben je tevreden over je eigen functioneren?

Preview

Ypsum nu ook actief in Rotterdam en omstreken

033-2022011

Graaf Lodewijklaan 3
3818 DP Amersfoort